NYHET
Demokrati eller Putin?
EU-valet är ett ödesval. Det pågår krig i Europa idag. Det gjorde det inte för fem år sedan när vi senast gick till valurnorna för att utse Sveriges representanter i Europaparlamentet. Detta är den faktor som gör årets EU-val till ett ödesval.
EU bildades ur det trasiga Europa som samlade sig efter andra världskrigets slut. Det var inledningsvis en gemenskap för handel länderna emellan, men i grunden ett fredsbevarande projekt. Handlar vi med varandra kommer det inte ligga i vårt intresse att kriga med varandra, så resonerades det. Det har funkat – och utvecklats.
De generationer som är gamla nog att minnas andra världskriget och ett Europa uppdelat av en järnridå, de minns också de steg som togs och den optimism som ledde fram till det fria och öppna Europa som min generation vuxit upp i. Jag och mina kompisar (som gick ut gymnasiet i början av 10-talet) kunde tågluffa från land till land, studera i Amsterdam eller arbeta i Barcelona. Vi känner inte det Europa som präglas av krig och murar. Men nu är vi där igen, och detta påverkar oss.
Den psykiska ohälsan bland våra barn och unga i Piteå har ökat sedan Rysslands invasion av Ukraina och det förhöjda säkerhetsläget detta inneburit för Sverige. Det finns en reell risk att kriget når Sverige. Det är något vi i Sverige inte upplevt i modern tid, och i statistiken över psykisk ohälsa bland unga ser vi som sagt en tydlig skillnad före och efter invasionen.
Putin har också en agenda – som går stick i stäv med de västerländska frihetliga och demokratiska idealen. I Ryssland tystas, fängslas och misshandlas varje del av befolkningen som agerar mot Putin. Att kriget kan nå Sverige är förstås skrämmande, men konsekvenserna det skulle innebära för vårt öppna och demokratiska samhälle om antidemokratiska idéer fick inflytande över vårt samhälle – det är farligare än något annat.
Att då ligga på sofflocket och inte gå och rösta är snudd på landsförräderi i dessa tider. För genom att rösta tar vi ställning för demokratin – och demokratin brukar vi ju säga behöver vinnas av varje generation. Min generation har inte behövt ta den striden tidigare men att rösta är den allra enklaste – men också största – handlingen en kan göra.
Kata Nilsson