NYHET

Kata skriver: Norra Sverige behöver en röst i EU

Bland de EU-skeptiker jag känner finns en legitim oro. ”Det är långt nog till Stockholm, varför ska Bryssel lägga sig i vad vi gör och hur?”

När jag hör detta brukar jag då påminna om att ja, makten som sitter i Stockholm sitter långt bort. Stockholmare har sällan förståelse för den verklighet och de utmaningar som vi i norra Sverige upplever. Det är därför vi behöver representation.

Exempelbild

Senast vi hade en socialdemokratisk regering hade Sverige ministrar från hela landet. Representationen från norra Sverige var tydlig med inte bara Ida Karkiainen, Eva Nordmark och Khashayar Farmanbar – samtliga statsråd från Norrbotten – utan även kompetens från andra delar av Norrland. Dagens regering, ledd av Moderaterna men styrd av SD, har inte en enda minister från norr om Dalälven. Självklart har denna regering svårare att förstå och se norra Sverige och våra perspektiv. Stockholm är långt bort – men representation spelar enormt stor roll.

Den Europeiska unionens högkvarter, Bryssel (även om parlamentet formellt ligger i Strasbourg), ligger ännu längre bort. Men i Europa har vi i Norrland andra vänner. Regioner som norra Italien och landsbygdens Frankrike har kanske inte exakt samma förutsättningar som oss, men även där upplevs ländernas huvudstäder långt bort och även där har man utmaningar i att känna förståelse från storstadsregionernas makthavare. Dessa kan vi alliera oss med. Men, för att återgå till frågan om representation, så krävs just representanter från norra Sverige för att lyckas med det.

Även i valet till Europaparlamentet har de nuvarande regeringspartierna helt struntat i att försöka vaska fram en enda person från Norrland på valbar plats. Hos dessa högerpartier (som i dagsläget har mellan ett och fyra mandat i parlamentet) återfinns det första namnet från Norrland långt ifrån valbar plats. Sverigedemokraternas första norrländska namn finner vi på plats 14 på deras lista. Partiet har i dagsläget tre mandat och även om de skulle öka finner undertecknad det osannolikt att SD skulle knipa 14 av Sveriges totalt 21 platser i Europaparlamentet.

Representation spelar som sagt roll. Den enda norrlänningen som egentligen har en riktig chans att komma in i parlamentet är Isak Utsi, 32 år från Arjeplog. Utsis engagemang för glesbygdens verklighet och förutsättningar, och hans förståelse för vikten av ett starkt europeiskt samarbete är precis den röst vi i norra Sverige behöver ha på plats i Bryssel.

Kata Nilsson