"Tillsammans kan vi göra Piteå bättre"

Patric Lundström och Kata Nilsson

Patric Lundström och Kata Nilsson utanför Sossestugan i Piteå

Patric Lundström och Kata Nilsson utgör toppnamnen på Socialdemokraterna Piteås lista inför valet. Med olika bakgrund och erfarenheter kompletterar duon varandra väl.

Patric Lundström och Kata Nilsson kan komma att bli Piteås kommunalråd om Socialdemokraterna vinner kommunvalet i höst. Patric har redan lite rutin då han i oktober förra året blev vald kommunalråd i Piteå, medan Kata står inför uppdraget för första gången. Innan Patric tillträdde som kommunalråd var det viktigt att diskutera frågan med familjen.

– Det är skillnad från mitt förra jobb som facklig ombudsman. Som kommunalråd är man tillgänglig dygnet runt

så vi pratade inom familjen och landade i att ”vi kör”. Trots att man kanske blir mer bedömd så försöker jag bara vara mig själv, jag är fortfarande Putte från sågen. Men jag har faktiskt börjat använda kavaj, berättar Patric och ler.

Kata växte upp i Östersund och engagerade sig i partiet redan som 13-åring. I samma stad började hon senare jobba som kulturskribent. När möjligheten att kombinera det politiska intresset med skrivandet öppnade sig valde hon att flytta till Piteå. Då började hon arbeta som politisk redaktör på Piteå-Tidningen och flytten har Kata inte ångrat en sekund.

– Här pratar många om Piteandan och att det kan vara svårt att komma in, men för mig har det varit en solskenshistoria. Jag har träffat så fina människor, jag känner verkligen att jag har kommit hem, berättar Kata.

Längtan att få vara en del av partiet och inte bara skriva om politiken bidrog till att Kata i höstas lämnade Piteå-Tidningen för att satsa helhjärtat på partiet. Något som Patric är tacksam för.

» Läs om alla våra kandidater här

– Kata är energisk, bidrar med pepp och kommer med andra infallsvinklar, säger Patric om sin partikamrat, och Kata fyller i:

– Tillsammans kan vi representera helheten. Hela partiet bidrar med olika bakgrunder och olika erfarenheter. Det känns bra att få leda den här politiken med Patric och vår nya fullmäktigegrupp.

Inför valet vill Kata och Patric lyfta den klassiska socialdemokratiska politiken med vård, skola och omsorg i fokus. Med ett löfte om inga vinster i välfärden.

– Det handlar att våra pengar ska gå till vård, skola och omsorg, inte till någon ägares ficka. Det kan vara svårt, om exempel en vårdcentral privatiseras, då kanske pengarna inte hamnar där de behövs utan där ägarna tjänar mest pengar, säger Kata.

Samtalet går in på hjärtefrågor och Kata lyfter en meningsfull fritid för barn och unga som något hon brinner för. Partiet vill bland annat se att Dans- och Musikskolan ska bli avgiftsfri, öppna upp fritidsgårdar och hitta en mötesplats för motorburna ungdomar.

– De unga är ju vår framtid! Det är också viktigt att de barn och unga som ännu inte har rösträtt får vara en del av demokratin och får komma till tals, säger Kata, och Patric tar vid:

– Vi vill att våra unga ska stanna kvar i Piteå och då behöver de känna att de är viktiga. Vi måste fråga våra unga vad de vill ha.

Att Piteå ska växa och vara en attraktiv stad för människor att bo och verka i, är en viktig fråga menar han.

– Nu har vi världens chans att växa i och med vad som sker i vår närhet. Vi måste våga ta djärva beslut, öka byggandet och planlägga mer för att nå målet med 46 000 invånare till år 2030. Vi behöver sätta Piteå på kartan för att attrahera arbetskraft, avslutar Patric.

Alla har olika avstånd, olika förutsättningar och olika behov. Men det är samhällets och politikens uppgift att jämna ut orättvisa skillnader för att skapa framtidstro och känsla av samhörighet i hela kommunen
/ Patric Lundström & Kata Nilsson

»
Läs hela krönikan här

Vem är Patric Lundström?
Ålder: 46 år.
Hjärtefråga: Piteås tillväxt, vi behöver bli fler pitebor som vill bo och verka här.
Dold talang: Jag har representerat Sverige i paintball i Malaysia. Stort för en som inte är så idrottsintresserad.
Bästa med Piteå: Att vi inte sålt ut välfärden, och att det är här solen alltid lyser.

Vem är Kata Nilsson?
Ålder: 29 år
Hjärtefråga: En meningsfull fritid för barn och unga.
Dold talang: Jag har representerat Norrbotten i Poetry slam 2019.
Bästa med Piteå: Tryggt, glatt och fridfullt. Piteå är som Norrbotten på semester, på det allra bästa sättet.